Sąvokos: lytis

Lytis (angl. sex) - tai biologinė sąvoka, apibrėžianti organizmo priklausimą vienai iš dviejų gimčių: vyriškajai arba moteriškajai. Lytis yra esminis skirtumas tarp tos pačios rūšies individų. 
Lytį nulemia daug įvairių veiksnių, tokių kaip genetika (X ir Y lytinės chromosomos), lytiniai hormonai, ir kiti.






Tradiciškai lytys skirstomos į šias:
  • Moteris (angl. female)
  • Vyras (angl. male)
Gamtoje yra ir būtybių, kurios neturi lyties, arba turi daugiau nei dvi lytis. Gyvūnai pagal lytis skirstomi į pateles ir patinus. Patelė ypatinga tuo, kad gamina kiaušinėlius, o patinas - kad gamina spermatozoidus. Lytis yra grynai biologinis terminas. Su žmonėmis viskas kiek sudėtingiau. Lytis dažniausiai priskiriama gydytojų, vaikui gimus.

Kartais vaikas gimsta su lytiniais organais, kurių neįmanoma priskirti vienai ar kitai lyčiai. Tokie žmonės priskiriami abilyčiams (angl. intersex). Taip nutinka dėl įvairių priežasčių - lytinių hormonų svyravymų gimdoje, genetinių pakitimų, pavyzdžiui, papildomos lytinės chromosomos. Dažniausiai, jei gydytojai lyties negali nustatyti, ją parenka tėvai. Tada atliekamos operacijos, kurios „pataiso“ vaiko lytinius organus. Ši praktika po truputį keičiasi ir operacijos nukeliamos vėlesniam laikui, kada vaikas pats galės pasakyti, kurios lyties jis yra. Taip yra todėl, kad žmogaus lytį nulemia daugiau veiksnių nei vien išorinių lytinių organų išsivystymo mastas, bet ir smegenų struktūra, kurią suformavo hormoninis fonas, vaikui dar esant motinos gimdoje. Lyties tapatybė dažniausiai baigia formuotis iki penkerių metų amžiaus, kada vaikas jau suvokia, kokia jo lytis ir kad jis skiriasi nuo kitos lyties.

Hipsterė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą